Læserbrev om værnepligt i Berlingske 29. juli 2017

Den opblussede debat om værnepligt synes låst af ideen om, at værnepligtige skal uddannes som soldater.

Det er i dag også muligt at blive og virke som værnepligtig brandmand i Beredskabet - og under Den kolde krig var det tillige muligt at lade værnepligtige uddanne til fx at støtte Politiet i særlige opgaver i rammen af Civilforsvaret.

Så hvorfor ikke lade Politiet uddanne egne værnepligtige, der kan støtte Politiets nuværende udfordringer med de ekstraordinære, men også rutineprægede opgaver inden for bevogtning, grænsekontrol, kørselstjeneste, paskontrol(?) m.v.

Dermed kan flere unge gives mulighed for at aftjene værnepligt i enten Politiet, Beredskabet eller Forsvaret til gavn for samfundet og for de unge borgere - og på en måde hvor den enkelte etat har det fulde ansvar for de værnepligtiges uddannelsen og anvendelse.

Det ændrer ikke ved, at Forsvaret skal kunne yde Politiet og Beredskabet støtte, men det flytter, på nogle potentielt mandskabstunge områder, spørgsmålet om hvornår støtten bliver aktuel. Og det er samtidig områder, der i deres natur er "betændte" i et samfund som vores, hvor vi helst ikke vil møde soldater med hjelm og gevær på gader og stræder uddannet af sergenter med krigserfaring - men nok hellere værnepligtige politibetjente uddannet af politifolk med erfaring fra politiopgaver.

Og de bedste og mest motiverede værnepligtige; dem skal vi så efterfølgende have uddannet til politibetjente, brandfolk og soldater, så de kan fortsætte deres samfundsmæssige nytteværdi - eller som minimum placere i et beredskab, hvor de ved siden af studier eller job kan videreuddannes og indkaldes, hvis behovet for en større indsats måtte opstå.

Nicolas T. Veicherts
oberst