Berlingske Tidende 15. november 2005

Ekstraordinært valg.

Her op til dagen for kommunalvalget forlyder det fra Aalborg Universitet, at vi om få år vil kunne afgive vores stemme via internettet. "Det giver vælgerne ro til at stemme, når de vil", lyder en begrundelse, men har vælgerne da været urolige? Den traditionelt høje valgdeltagelse i Danmark peger ikke på problemer - snarere tværtimod.

Til gengæld giver den teknologiske udvikling anledning til at råbe vagt i gevær og ihukomme en af vor tids største statsmænd, Winston Churchill, der i forbindelse med genopbygningen af delvis ødelagte britiske parlament efter Anden Verdenskrig blev kritiseret for at insistere på, at det ødelagte Underhus blev genopført præcis, som det stod før krigen. En kritik der byggede på det logiske argument, at Underhuset allerede dengang havde færre siddepladser, end der var parlamentarikere.

Churchill afviste kritikken og logikken med to begrundelser: For det første skulle tyskerne, der havde ødelagt parlamentet, ikke bestemme om Underhuset skulle bygges om, og for det andet ville behovet for at anvende trapper og korridorer som ståpladser i forbindelse med vigtige afstemninger understrege disses ekstraordinære betydning. En tanke der senest blev demonstreret, da et overfyldt Underhus 9. november debatterede og stemte om et forslag om at kunne tilbageholde mistænkte i op til 90 dage uden at sigte dem eller stille dem for en dommer.

I Danmark bør vi også værne om og fastholde de ekstraordinære nationale øjeblikke, om end det kniber fra tid til anden. Eksempelvis da langt fra alle Folketingets medlemmer fandt tid til at deltage i den historiske debat og afstemning om Danmarks deltagelse i Irak-krigen. Det var selvfølgelig aftalt ja- og nej-siden imellem, men giver alligevel grund til at tænke over Churchills ulogiske beslutning. Både i Folketinget og på valgdagen.

Valgdagen er demokratiets festdag og ikke kun en mulighed for at afgive sin stemme. Valgdagen markerer også retten til at lade sin stemme høre og tælle. Ved at gøre valgdagen lidt besværlig og forlange vælgernes personlige fremmøde, understreger vi for hinanden og for omverdenen, at demokratiet er noget ekstraordinært, der fortjener mere end en elektronisk hyldest.

Brug i stedet den ny teknologi i selve stemmeboksen sådan, at valgresultatet kan serveres til aftenkaffen i stedet for til natmaden. Det er logik.